Pe 20.07., în "Gândul", apare editorialul Preşedinte-gurnalist semnat de Cristian Tudor Popescu. Să observăm primele rânduri:
Mulţi dintre cei care astăzi se numesc jurnalişti sunt, după părerea mea, nişte propagandişti, unii ordinari, alţii mai rafinaţi, ai unor interese, fie ale unor grupuri de putere, fie ale lor personale. De aici, rea conştiinţă, retorică dezechilibrată, dezinformări, falsuri mediatice. Dar când preşedintele Băsescu, într-o declaraţie oficială, la Cotroceni, cu steagurile în spate, "roagă" rânjind dispreţuitor, cu expresia pe care a consacrat-o Ion Iliescu, "o anumită parte a presei" să nu mai atace guvernul, DNA şi ANI, căci aceste instituţii sunt lăudate de Bruxelles, atunci cel mai înalt demnitar din România se transformă într-un propagandist al propriilor interese, şi nu dintre cei rafinaţi.
Putem remarca că CTP nu face altceva decât să îl descrie pe Traian Băsescu ca pe un "propagandist" "ordinar", de vreme ce, în opinia sa, pe de o parte, există două categorii de propagandişti: rafinaţi şi ordinari, iar pe de altă parte, Băsescu nu face parte din categoria celor rafinaţi. Pe baza unei analogii între presa neprofesionistă şi preşedintele "propagandist al propriilor interese", editorialul critică atitudinea acestuia, ajungând la următoarea concluzie: "Atacându-i, a câta oară?, pe lătrăii de la televizor cu mijloacele lor, (Traian Băsescu) a devenit şi el un lătrău."
Mircea Badea reacţionează doar la unul dintre aspectele analogiei menţionate, şi anume la cel legat de lipsa profesionalismului jurnaliştilor care "care «ne spun ei», fără vreo dovadă, că DNA acţionează la comandă politică". Badea precizează că "dovezile" privind această subordonare incorectă a DNA sunt constituite de chiar acţiunile acestei instituţii, orientate în sensul intereselor preşedintelui Băsescu. Că ele sunt "evidente", "de bun-simţ".
Ce răspunde CTP în articolul din 21.07? El subliniază ironic faptul că şi reciproca este valabilă, adică şi cei de la Antena 3 ar putea fi acuzaţi de "băsişti" că acţionează la comanda politică a lui Voiculescu (menajat de orice critică) şi această acuzaţie s-ar baza tot pe lucruri "evidente" şi "de bun-simţ".
Consider că CTP şi Mircea Badea îşi pierd timpul inutil cu o polemică care nu-şi are rostul. Au amândoi partea lor de adevăr, doar unghiurile abordărilor diferă. Păcat că îşi consumă energia cu asemenea contre. Astfel, direcţia iniţială a editorialului lui CTP şi-a schimbat cursul... dinspre preşedinte spre mass-media.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu