sâmbătă, 4 iunie 2011

Paleologu: Nu sunt destui Farfuridi în PDL...

   Vice-preşedintele PDL Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, s-a declarat fascinat de personajul Tache Farfuridi din comedia "O scrisoare pierdută", de I.L. Caragiale, şi a menţionat că va susţine "o serie de conferinţe" pe această temă.
    Întrebat dacă în PDL există vreun Farfuridi, fostul ministru al Culturii a răspuns că, "nu sunt destui". "Nu sunt destui Farfuridi în PDL, pentru că Farfuridi este un gânditor politic autentic, este foarte profund. Este un om care se situează pe o linie de gândire ilustră, care pune în centrul reflexiei politice noţiunea de moderaţie, de prudenţă [...]
    Paleologu a făcut referire şi la alegerile pentru preşedinţia PDL, desfăşurate în urmă cu trei săptămâni, la care a candidat şi a pierdut. "Farfuridi este un om de acţiune, care spune 'acum e momentul, să o dăm anonimă'. Nu e soluţia cea mai bună? Credeţi că bileţelele alea erau semnate (n.r. bileţelele care au circulat în timpul alegerilor)? E ceva mult mai profund în Farfuridi decât avem noi impresia. Nu e un simplu imbecil, cum scrie în unele comentarii literare de pe internet, e mai multă substanţă acolo şi Caragiale era conştient". (gandul.info)

    Câteva gânduri:
   Paleologu cred că începe să devieze de la realitate din cauza pipei. Auziţi la el: Farfuridi este un politician profund, autentic, înclinat spre moderaţie. Păi domnul Paleologu îşi dă seama că în PDL nu există politicieni autentici, ci numai personaje incoerente, caricaturale şi încearcă să facă din caricaturi opere de artă...
  Să ne amintim puţin cine este personajul Farfuridi: formează un cuplu comic împreună cu Iordache Brânzovenescu. Viaţa celor două personaje este ordonată doar în aparenţă, în realitate fiind un haos. Sunt predispuşi spre trădare "dacă o cer interesele partidului, dar s-o ştim şi noi". Farfuridi are un discurs incoerent, aberant şi trăieşte o mare dramă: nu are acces la jocul politic din culise, pe care-l intuieşte, dar în zadar... deciziile sunt luate dincolo de el (cum sunt luate şi astăzi, nu?).
   Dacă ne luăm după adevăratele trăsături ale lui Farfuridi (prezentate mai sus), ţin să îl contrazic pe Theodor Paleologu. În PDL există destui Farfuridi, îl vedem des şi pe Agamiţă Dandanache, o zărim mai mereu şi pe Zoe Trahanache... Asta este adevărata scenă politică! Cu puţini oameni autentici, dar cu mulţi demagogi, şantajişti, trădători, amante şi... cu un naiv, Theodor Paleologu.

 P.S.1: De când citeşte Theodor Paleologu comentarii literare de pe internet?
 P.S. 2: Singura chestie pe care a nimerit-o Paleologu în legătură cu Farfuridi e depeşa anonimă... aia are legătură şi cu piesa lui Caragiale şi cu scena noastră politică.
  

2 comentarii: