luni, 1 august 2011

Traian Băsescu: "O ducem mai bine decât alţii"... sau alţii o duc mai bine ca noi?

  La întâlnirea cu oficialii FMI, şeful statului a precizat că România a făcut faţă crizei mai bine decât alte state europene, mulţumind celor de la FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene pentru sprijinul acordat. "O ducem mai bine decât alţii. Vă mulţumim pentru evaluarea pe care aţi făcut-o. România a trecut prin câteva luni grele. Vom ţine cont de ceea ce ne-aţi spus, ca progresele pe viitor să fie continuate", a punctat Traian Băsescu  (v. gândul).
   Principiul o ducem mai bine decât alţii este unul înşelător. Mult mai uşor am putea spune că o ducem mai prost decât alţii sau că alţii o duc mai bine ca noi. Ce înseamnă pentru Traian Băsescu că o ducem mai bine? Vrea să spună că țara o duce mai bine pe hârtie, că România nu este în situația Greciei... Totuși aici intervine un paradox: în România, țara o duce mai bine pe hârtie, dar românii o duc foarte prost în realitate; în Grecia, țara o duce cel mai prost pe hârtie, dar grecii o duc mult mai bine ca românii în realitate. Ce fac guvernanții noștri de fapt? Ei văd doar o parte a paradoxului, ei văd România, dar nu-i văd pe români. Văd ceea ce le convine...
   În plus, Traian Băsescu doreşte continuarea "progreselor pe viitor"... Dacă ce a fost până acum se numeşte progres, înseamnă că trebuie reformulată definiţia regresului.

Un comentariu: