miercuri, 29 iunie 2011

Funeriu: Un coleg, două colegi...

   Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a făcut de râs în Senat încercând să-l convingă pe Mircea Geoană că genul substantivului "coleg" este neutru. Totul a pornit de la un schimb de replici între parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei. Aflat în rândul de bănci rezervate reprezentanţilor guvernului, Funeriu l-a aplaudat pe unul dintre senatorii PDL, atrăgând atenţia preşedintelui Mircea Geoană, care l-a somat să păstreze liniştea. "Vorbeam cu un coleg", a fost răspunsul ministrului, contrat din nou de către Geoană: "Nu sunteţi coleg cu noi". 
  Luând cuvântul, în faţa plenului, câteva minute mai târziu, ministrul Educaţiei a ţinut să puncteze: "Aşa cum scrie în DEX, cuvântul «coleg» este neutru, nu este defel feminin". (gandul.info)
    Așadar, cum ar suna limba română după Funeriu? Un coleg, două colegi! Un politician, două politicieni!  Pentru ministrul Educației, proba de Limba și literatura română de la bacalaureat ar reprezenta un adevărat obstacol... Hmmm, de ce gen este cuvântul "bacalaureat"? Cu siguranță, de genul neutru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu