luni, 10 octombrie 2011

Teodor Baconschi sau Cum să dai din lac în puț...

   Acum două zile scriam despre nefericita declarație a ministrului de externe, Teodor Baconschi, care împărțea România în două tabere: muncitorii susținători ai PDL și cerșetorii (politicaridicola). Reacțiile din presă au fost destul de prompte, motiv pentru care ministrul în cauză a simțit nevoia să-și nuanțeze declarațiile pe blog. Dar ce să vezi, în loc să domolească eroarea, domnul Baconschi dă din lac în puț:
   Am spus sâmbătă, la Pitești, că mi-aș dori pentru PDL voturile României care muncește, nu pe cele ale României care cerșește (și gravitează în jurul sacului de iluzii vândute de socialiști). Era o metaforă, dar am convingerea că electoratul de dreapta pricepe foarte bine mesajul meu. 
  România “care cerșește” nu reprezintă nicidecum 50% din populație: e vorba de o minoritate care așteaptă totul de la statul asistențial (baconschi.ro).

   Despre ce este vorba în propoziție? Despre două lucruri la fel de nefericite ca ideile din prima declarație:
   1. Teodor Baconschi spune clar că electoratul de stânga este tâmp, incapabil să înțeleagă un mesaj.
   2. România care muncește și susține PDL-ul reprezintă 50% din populație (sic!). Restul de 50% nu sunt toți cerșetori...
  Nu vreau să fiu înțeles greșit... Fiecare are opțiunea sa politică, fie ea și PDL. Dar, în momentul în care, pentru un ministru al României (reprezentant al tuturor românilor), nu există decât opțiunea PDL, noțiunea de democrație își pierde din valoare.

2 comentarii: