marți, 24 aprilie 2012

Sebastian Lăzăroiu - Gânduri despre orgie

   Rar mi-a fost dat să citesc un editorial de tipul celui semnat de Sebastian Lăzăroiu în EVZ (23.04.2012). Titlul Orgie şi renaştere conturează cu subtilitate adevăratul mesaj ale cărui sensuri profunde se ascund în meandrele concretului (Nu de alta, dar trebuia să rămânem în tonalitatea editorialului):

 Haosul însă are rolul său creator şi, uneori, fără dezordine, lumea veche lâncezeşte şi îşi găseşte resursele perpetuării. Agonia este mai periculoasă decât moartea pentru că înseamnă putrefacţie, contagiune, boală. Regenerarea nu poate avea loc decât după ce cadavrul lumii vechi este rece şi ţeapăn. Ritualurile orgiastice au exact acest rol. Recrează (sic!) condiţia amorfă a lumii la începuturile ei. Confuzia "cine cu cine", abandonul plăcerii şi anularea perechilor este de fapt simularea "big-bang-ului" iniţial. Trădarea nu mai înseamnă trădare, loialitatea îşi pierde valoarea fundamentală pentru că vechile instituţii şi-au probat limitele. (evz.ro)

  Nu este superb? :) Haosul şi orgia (politică) au un rol bine determinat. Păcat că majoritatea politicienilor cad în capcanele desfrânării (politice, desigur) şi uită de regenerare (politică, fireşte).

miercuri, 18 aprilie 2012

Vadim, Iisus și campania electorală

(sursa imaginii: gândul.info)
  Ce reprezintă imaginea de mai sus? Un inedit material de campanie electorală (calendar), marca PRM. După Corneliu Vadim Tudor, semnificaţiile imaginii sunt complexe: "Şi secţia de votare poate fi, dacă nu o biserică, măcar un templu pentru schimbat viaţa oamenilor în bine. Chiar dacă, din păcate, alegerile locale sunt în România o şcoală a hoţilor!"
    Politicienii români, când nu mai au la cine apela în campania electorală, găsesc un ultim "ajutor" în divinitate. Becali se crede luptătorul luminii într-un permanent conflict cu satana, Corneliu Vadim Tudor le dezvăluie alegătorilor unde îl pot găsi pe Iisus... Biserica ce face în faţa acestor "minuni"? Tace. Doar este implicată în proiecte mari care au nevoie de susţinere politică.

marți, 17 aprilie 2012

Sorin Blejnar, demis şi nu prea

(sursa imaginii: dcnews.ro)  
    Ştire de ultimă oră: Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost revocat din funcţie după ce nu a reuşit să adune 2 miliarde de euro la buget prin reducerea evaziunii fiscale. Blejnar a fost numit însă la conducerea Direcţiei de Control al Marilor Averi, structură care se va înfiinţa în curând (jurnalul.ro).

(sursa imaginii: anditopala.ro)   

  O demitere ca în basme:  Harap-Alb (Blejnar, în variantă modernă) nu a reuşit să ducă la îndeplinire proba spânului (Mihai Răzvan Ungureanu, în aceeaşi variantă modernă). Amu, cică spânul i-a cerut feciorului de crai să-i aducă mult râvnitele sălăţi (venituri la buget de 1,5 % din PIB) din Grădina Ursului (supranumit coruptul, în zilele noastre). Şi cum Ursul fu mai tare decât feciorul, spânul se supără pe acesta şi îl demise.

  O soluţie ca în zilele noastre: Blejnar este demis dintr-o parte şi numit în alta. De altfel, convenabil pentru ambele părţi: Mihai Răzvan Ungureanu mai scapă de o pată de pe imaginea proaspătului guvern, Blejnar pleacă, dar rămâne şef.

duminică, 15 aprilie 2012

Becali: "Azi-dimineaţă m-am sculat în gând cu Hristos..."

   Pentru puţinii oameni "aleşi", înzestraţi cu puterea de a se ocupa concomitent cu fotbalul şi cu politica, Paştele este prilejul adevăratei confesiuni. Nu de alta, dar fotbalul şi politica par a intra într-o stranie dialectică cu religia. Din această perspectivă putem privi şi declaraţiile lui Becali. El ne relatează cu seninătate cum s-a sculat în gând cu Hristos, cum a pupat icoanele şi a mulţumit divinităţii pentru meciul câştigat (cu Oţelul Galaţi). Nu în ultimul rând, din postura profetului, Becali adresează cu solemnitate păcătoşilor următorul îndemn: "Veniţi să cădem la Hristos! Veniţi să ne închinăm la Hristos, împăratul şi Dumnezeul nostru!" Şi, ca lucrurile să fie clare, la plecare, interpretează cu evlavie şi ceva muzică bisericească de la volanul limuzinei sale. 
   Încurcate sunt căile Domnului...

joi, 12 aprilie 2012

Portocaliul se făcu verde. PDL - "speranţă şi înnoire"

    Culoarea de campanie a PDL la Bucureşti va fi verdele, a anunţat astăzi şefa democrat-liberalilor din Capitală, Elena Udrea, la lansarea candidaţilor partidului pentru sectoarele 2, 4 şi 5: "Este o culoare care semnifică tinereţe, forţă, este o culoare luminoasă care arată deschiderea pe care noi o avem pentru bucureşteni, este o culoare caldă, prietenoasă. În primul rând, cred că este speranţă şi înnoire", a spus Udrea. (gandul.info)


   Eu zic că schimbarea culorii portocalii va elimina toate problemele românilor, nu? Un bun reporter nu trebuia să întrebe: "De ce verdele? Ce reprezintă verdele?", ci "De ce nu portocaliul? Ce anume din semnificaţiile portocaliului nu mai corespunde viziunii PDL-ului?" 
   Oricum, de acum stăm mai liniştiţi că afară-i vopsit gardul...

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Moneda botswaniană (pula), peste leul românesc

    Recent am dat peste un articol interesant, postat pe site-ul presalocala.com. Conform unui studiu realizat de Global Finance, care prezintă topul celor mai bogate țări din lume, România este mai săracă decât Botswana. România se clasează pe locul 68, cu un PIB de 12.131 de dolari pe cap de locuitor, pe când Botswana se află pe locul 58, cu un PIB de 14784 de dolari pe cap de locuitor.


   Așa politică, așa rezultate. Cu toată austeritatea "impusă" în numele siguranţei naţionale de către Guvernul Boc, efectele măsurilor politico-economice se văd clar în acest clasament. Leul nostru a ajuns de râsul ... monedei naţionale a  Botswanei (pula). Totuşi, trebuie să acceptăm realitatea: o politică de doi lei nu avea cum să ne plaseze peste Botswana.