joi, 30 iunie 2011

Băsescu: "Dacă v-aş spune că nu e Elena Udrea ministrul meu preferat, nu m-aţi crede".

     Întrebat care sunt miniştrii pe care îi apreciază cel mai mult, Băsescu a răspuns râzând: "Dacă v-aş spune ca nu e Elena Udrea ministrul meu preferat, nu m-aţi crede".
   "Îmi place Anca Boagiu că a pus piciorul în prag la ministerul transporturilor. (...) Foarte mult îmi place ministrul Educaţiei (Daniel Funeriu - n.r.) care a ţinut foarte mult de lege. El a fost în Comisia prezidenţială de elaborare a Raportului pe Educaţie, a lucrat la Preşedinţie, la proiectul Legii educaţiei şi, pe urmă, când a fost lucrat la Guvern proiectul legii, l-a susţinut cu onestitate formidabilă şi acum implementează legea, ceea ce e mare lucru. Sunt câţiva miniştri care sunt în regulă si probabil mai sunt", a adăugat şeful statului.
   Băsescu l-a pus pe lista miniştrilor pe care-i apreciază şi pe fostul ministru al muncii Ioan Botiş, nevoit să demisioneze după scandalul fondurilor europene alocate unei firme la care soţia sa lucra. Mai mult, şeful statului s-a declarat convins că Sebastian Lăzăroiu va continua pe linia lui Botiş la muncă: "Mi-a plăcut Botiş ca ministru, nu mi-a plăcut motivul pentru care a trebuit să plece. Lăzăroiu sunt convins că va avea acelaşi tip de abordare ca Botiş: cum facem să dăm bani celor care chiar au nevoie, dar nu şi celor care pot să muncească dar nu o fac", a spus şeful statului. (.gandul.info)
    Dacă stăm puțin și analizăm topul, putem remarca și motivele pentru care președintele este impresionat de miniștrii de mai sus:
    - Anca Boagiu - ministrul care, chipurile, impresionează prin hotărâre, prin atitudinea fermă ("a pus piciorul în prag la Ministerul Transporturilor"). Totuşi, cel care pune piciorul în prag se poate şi împiedica de acel prag. Nu mai reiau motivele pentru care Boagiu ia deciziile doar pentru a lăsa impresia "piciorului în prag". De multe ori, piciorul în prag este, de fapt, un picior în fundul cetăţeanului păcălit de aparenţe (vezi, de exemplu, postările  politicaridicola/04/, politicaridicola/05/ etc.).
  - Daniel Funeriu - wtf ??? La această prezenţă în top nu prea mă aşteptam. Prin ce l-a impresionat Funeriu pe preşedinte? Prin faptul că "a ţinut foarte mult de lege", "a susţinut proiectul cu onestitate formidabilă şi acum implementează legea, ceea ce e mare lucru." A susţine o lege bună este o treabă admirabilă, dar a ţine cu dinţii de o lege absurdă, nerecunoscută de cei mulţi este o treabă aberantă (vezi, de exemplu, politicaridicola/11/, politicaridicola/04 etc.).
  - Ioan Botiş - fără comentarii... (vezi, de exemplu, politicaridicola/01/ etc.)
  - Sebastian Lăzăroiu - urmașul lui Botiș la fel de competent... 
  Desigur, aceste observații sunt făcute dintr-o perspectivă subiectivă, alții pot avea o altă percepție a (i)realității...

miercuri, 29 iunie 2011

Funeriu: Un coleg, două colegi...

   Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a făcut de râs în Senat încercând să-l convingă pe Mircea Geoană că genul substantivului "coleg" este neutru. Totul a pornit de la un schimb de replici între parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei. Aflat în rândul de bănci rezervate reprezentanţilor guvernului, Funeriu l-a aplaudat pe unul dintre senatorii PDL, atrăgând atenţia preşedintelui Mircea Geoană, care l-a somat să păstreze liniştea. "Vorbeam cu un coleg", a fost răspunsul ministrului, contrat din nou de către Geoană: "Nu sunteţi coleg cu noi". 
  Luând cuvântul, în faţa plenului, câteva minute mai târziu, ministrul Educaţiei a ţinut să puncteze: "Aşa cum scrie în DEX, cuvântul «coleg» este neutru, nu este defel feminin". (gandul.info)
    Așadar, cum ar suna limba română după Funeriu? Un coleg, două colegi! Un politician, două politicieni!  Pentru ministrul Educației, proba de Limba și literatura română de la bacalaureat ar reprezenta un adevărat obstacol... Hmmm, de ce gen este cuvântul "bacalaureat"? Cu siguranță, de genul neutru!

marți, 28 iunie 2011

Vanghelie "ejaculat" de partid

   Marian Vanghelie a fost schimbat de la şefia organizaţiei PSD Bucureşti, după ce Victor Ponta a propus conducerii partidului înlocuirea acestuia cu un birou provizoriu de coordonare, condus chiar de preşedintele PSD. Luni seara, prezent într-o emisiune a B1TV, Vanghelie a reuşit să stârnească şi râsul celor prezenţi în platou când a încercat să explice cum te "ejectează" o organizaţie de partid: "Nu poţi să conduci organizaţia de Bucureşti decât dacă poţi şi dacă eşti bun, că altfel te ejaculează.Te ejaculează..., adică... te ejectează". (gandul.info)

luni, 27 iunie 2011

Ponta și Antonescu contaminați de limbajul celor de la putere

   S-ar părea că, treptat, discursul liderilor USL iese din limitele eleganței (fie ea și ipocrită) pentru a se coborî la nivelul abrupt al limbajului celor de la putere. Inițial, Victor Ponta și Crin Antonescu încercau să mai evite atacurile mârlănești (în care sunt experți adversarii lor), însă, în prezent, se poate observa că au renunțat la pretențiile unei exprimări diplomate. 
  Au și ei puțină dreptate; când auzim numai lucruri absurde care nu au nicio legătură cu realitatea și cu logica, singura cale de a reacționa este înjurătura/insulta, însă această cale are două tăișuri. Pe de o parte, insulta prinde la mulți români (din al căror vocabular este nelipsită), pe de altă parte, insulta dovedește incapacitatea de a reacționa într-un mod puțin mai inteligent. 
   Ce m-a determinat să scriu aceste rânduri? Păi, declarațiile din ultima vreme ale liderilor USL:
   Victor Ponta: Sunt două lucruri pe care vreau să vi le spun aici, într-o atmosferă atât de caldă şi la propriu şi la figurat. În primul rând, îmi face foarte mare plăcere să vorbesc după Crin Antonescu. Când am vorbit împreună, marţi, la Cotroceni aţi văzut că domnul Băsescu căuta după sticlă pe jos.
    Crin Antonescu: (despre Traian Băsescu)  Nu te poți duce ca un bețiv la cârciumă să-ți dai cu părerea despre istoria națională.
   Uite cum au ajuns Ponta și Antonescu să vorbească cu același limbaj ca adversarul lor. Nu spun că declarațiile de mai sus nu sunt valide, însă maniera exprimării discreditează obiectivele opoziției. 
    Exercițiu de imaginație: Să ne închipuim următoarea scenă în spatele blocului: Un băiat mare și needucat îl înjură incoerent pe un băiat mic și cu bun-simț. Micul băiat nu mai suportă și îl înjură și el pe golanul cel mare. Scena se desfășoară în fața unei fete, care până atunci era atrasă de felul de a fi al micului băiat. Ce spuneți? Fata îl place în continuare pe cel mic?

sâmbătă, 25 iunie 2011

Ce "trăsnăi" mai spune Raluca Turcan?

    În ultima vreme, doamna Raluca Turcan este atrasă de cuvântul "trăsnaie":
   "Am văzut cu toţii spectacolul de prost gust jucat marţi pe scena Palatului Cotroceni de către V. Ponta si C. Antonescu. Am văzut de fapt doi comedianţi care spun trăsnăi, aşteptându-se apoi ca unii să-i şi ia în serios. Pentru că alegerile anticipate azi sunt o trăsnaie. Avem un guvern, o majoritate parlamentară, mai e un an şi ceva până la alegerile la termen, aşa că nu văd de unde urgenţa unor alegeri anticipate. Iar dacă Antonescu şi Ponta s-ar fi consultat cu propriile partide înainte să vorbească public despre anticipate, ar fi putut avea surpriza că parlamentarii lor nici nu vor să audă de aşa ceva", a declarat vineri deputatul PDL.(ziare.com)
    Putem observa în declaraţia de mai sus atacul destul de slăbuţ la adresa USL-ului. E folosită veşnica strategie a discreditării prin invocarea lipsei de seriozitate (Ponta şi Antonescu sunt "doi comedianţi") şi a incapacităţii de susţinere a intereselor partidelor pe care le reprezintă (Ponta şi Antonescu nu ţin cont de părerile parlamentarilor USL, care "nici nu vor să audă" de anticipate). I-aş aminti doamnei Turcan o vorbă înţeleaptă "Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia" (Nu am vrut să fiu lipsit de eleganţă, însă aşa este proverbul, ce să-i fac?)... Doamna ar putea să se uite mai bine în propria ogradă şi să analizeze "trăsnăile" de acolo, căci sunt destule! Departe de mine intenţia de a lua partea USL-ului, fiindcă au şi ei metehnele lor cunoscute, însă eforturile doamnei Turcan de a-i face pe alţii comedianţi, când comedia se joacă, de fapt, pe scena actualei guvernări, mi se par nepotrivite.
    În orice caz, aţi observat poate că, în ultimul timp, Raluca Turcan mai deschide gura şi împotriva poziţiilor propriului partid. Să privim, de exemplu, recenta declaraţie cu privire la părerile lui Traian Băsescu faţă de regele Mihai: Deputatul PDL, Raluca Turcan, şi-ar fi dorit ca declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu să aibă „moderaţia necesară unui om politic de anvergură” atunci când şi-a exprimat opiniile cu privire la evenimentele istorice din preajma abdicării Regelui Mihai. (tribuna.ro)

       P.S. Mai ştiţi ce vârstă are doamna Raluca Turcan? Ultima dată, nici ea nu ştia...

marți, 21 iunie 2011

O nouă fraudă în Parlament - Ordonanța privind pensiile militarilor

   Ordonanța privind recalcularea pensiilor militarilor a fost adoptată marți de plenul Camerei într-un mod fraudulos, cel puțin cinci deputați ai PDL votând la două cartele. Oficial, legea de adoptare a ordonanței a obținut 168 de voturi, cu unul peste minimul necesar pentru trecerea unei legi organice. În realitate, Puterea a avut în sala de plen maximum 163 de parlamentari.
   Trei dintre deputații PDL au fost filmați în timp ce votau la două cartele. Și în condițiile în care numai aceștia ar fi votat în mod fraudulos, legea de aprobare a ordonanței ar fi obținut, în mod real, cu trei voturi mai puțin, insuficient ca să treacă de Camera Deputaților.
    În prima înregistrare apar votând la două cartele deputații  Dănuț Liga (în cămașă albă - ține mâna stângă pe aparatul de vot și votează, iar cu mâna dreaptă votează la celălalt aparat de vot) și Marius Dugulescu (în spatele lui Dănuț Liga). 
   Nu doar legea de adoptare a ordonanței privind pensiile militarilor a trecut în mod fraudulos. La fel s-a întâmplat în cazul tuturor legilor organice adoptate marți. De subliniat că lucrările plenului au fost conduse de pedelistul Ioan Oltean, Roberta Anastase aflându-se în sală, alături de colegii săi. (sursa: impactnews.ro)

  Concluzia: Votul ilegal ține de o nouă normalitate permisă de neputința instituțiilor statului.

luni, 20 iunie 2011

Eurodeputatul Enciu către eurodeputatul Sogor: "Vorbeşte, bă, româneşte!"

    Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba l-a reclamat preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, pe eurodeputatul PSD Ioan Enciu, în urma unui incident petrecut în Comisia de Libertăţi Civile (LIBE), când Enciu i-a strigat lui Sogor: "Vorbeşte, bă, româneşte". Incidentul a avut loc în Comisia de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, în timpul audierii miniştrilor ungari Navracsics Tibor şi Pinter Sandor - responsabili cu domeniile Administraţie Publică şi Justiţie, respectiv Interne - care au raportat despre activitatea preşedinţiei ungare a UE.
   "Am audiat reprezentanţii preşedinţiei ungare a Uniunii Europene. Noi, europarlamentarii, am avut ocazia să le punem întrebări celor doi miniştri şi să facem comentarii. Eu am vorbit în limba maghiară, iar domnul Enciu mi-a strigat din sală, deci nu la microfon, «Vorbeşte, bă, româneşte». Sigur că se asigură traducere. I-am zis domnului Enciu în limba română: «Când vom audia miniştrii noştri, vom vorbi în limba română». Acum, preşedinţia UE este asigurată de Ungaria, era normal să vorbesc în limba maghiară cu cei doi miniştri", a spus Sogor.
     "A fost ca şi cum în Congresul american cineva i-ar fi strigat lui Obama: «Bă, negrule»", a spus Sogor, precizând că, după incident, petrecut în 15 iunie, s-a adresat cu o plângere preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, cerându-i să ia măsuri conform procedurii, pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete.(gandul.info)
     Ce replică li se mai poate da udemeriştilor?
    Băieții ăștia sunt aleși pe listele unui "partid" din România şi se comportă ca reprezentanţi ai Ungariei... Se afişează cu steagul Ungariei la gât, vorbesc maghiara în cadrul unor instituţii naţionale şi internaţionale, au pretenţii de autonomie etnică (căreia îi spun, mascat, autonomie culturală sau economică) şi tot ei se irită când li se atrage atenţia că au depăşit nişte limite. Nu vreau să fiu interpretat că sunt xenofob, însă acţiunile şi declaraţiile udemeriştilor încalcă principiile statului de drept. Şi prietenii lor din arcul guvernamental tac... şi, ca să nu bată la ochi, mai simulează, uneori, anumite luări de poziţie. 
   Cuvinte precum "Vorbeşte româneşte" adresate unor reprezentanţi ai statului român sunt astăzi percepute ca nişte insulte.  
  

joi, 16 iunie 2011

Udrea în poala lui Pinalti - "operă de artă"!

  Face ce face, şi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, ajunge iar în postura de muză. Un tablou înfăţişând-o pe doamna ministru stând într-un telescaun, alături de Gheorghe Ştefan, este expus la Galeriile "Lascăr Vorel" din Piatra Neamţ. În tablou, Udrea este aşezată între picioarele primarului de Piatra Neamţ şi are vizibilă o porţiune din lenjeria portocalie. (realitatea.net)

 
(poza- adevărul)
    "Cele două personaje sunt arhetipale, într-o ipostază a fericirii. Pot fi orice persoane, însă privitorul se duce cu gândul la anume oameni concreţi. Ca lucrare monumentală, ea face recurs la arhetipuri, simboluri şi personaje reprezentative", explică, pentru adevarul.ro, Ştefan Potop, autorul tabloului, profesor de pictură monumentală la liceul de artă "Victor Brauner" şi preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Piatra Neamţ.
      Câtă penibilitate mai are loc în ţara asta?
   "Arta românească" se îndreaptă spre o altă dimensiune... Şi, pentru că vreau să vă reamintesc această dimensiune, dar nici nu vreau să transform blogul în altceva, vă dau doar linkul: parloar.ro (Cine doreşte să nu-şi strice ziua să nu-l acceseze.)
    Vreţi alte exemple de "artă" contemporană? Sunt destule...
    Şi să încheiem cu un tablou din vremurile trecute, dar nemuritoare...

 

Aberațiile lui Cătălin Avramescu - ambasador proaspăt avizat în Finlanda și Estonia

  Consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu a trecut la limită de testul parlamentului pentru desemnarea în funcţia de ambasador al României în Finlanda şi Estonia. Cu 16 voturi "pentru" şi 15 "împotrivă", Avramescu a primit aviz favorabil din partea comisiilor de politică externă ale parlamentului. Nu înainte însă ca deputaţii şi senatorii opoziţiei să-i reamintească consilierului de la Cotroceni propriile puncte de vedere pe care acesta le-a susţinut de-a lungul timpului. (gandul.info)
   Ca să aveți o idee despre cine vorbim, vă dau doar câteva citate extrase din declarații de-ale sale:
   - pledoarie pentru folosirea armelor nucleare în Irak: "Recurgerea la armele convenţionale este de utilitate limitată împotriva unor grupuri decise să macine inamicul prin lupte de gherilă, terorism şi propagandă. De aceea, ameninţarea proliferării trebuie contracarată prin recurgerea la altă generaţie de arme nucleare care să înlăture tabuul nuclear şi care să facă posibilă intervenţia la distanţă fără riscul angajării unor trupe înarmate convenţional. Această generaţie de arme nucleare există deja: este vorba de armele tactice cu neutroni care nu au dezavantajul căderilor radioactive şi suflul exrtrem de destructiv. Ele pot elimina inamicul de pe o rază redusă lăsând în picioare clădirile. Cu aceste arme, o campanie confuză şi prelungită în genul celei din Irak nu ar fi necesară."
  - tezele sale dintr-o conferinţă despre canibalism:
   "Canibalul fuge după victima sa ca să o mănânce, pentru că îi e foame. Şi, în condiţiile astea, Ion vrea să îl mănânce pe Gheorghe, dar şi Gheorghe pe Ion. ... Până ca Ion şi Gheorghe să apuce să le fie foame, ei vor muri de sete. Deci, este şi o chestiune de cunoaştere.... Popescu îl mănâncă pe Ionescu. Ce facem? Cum împarţi carnea la două guri?"
   "Sperma este produsă de excesul de hrană!"
   "O dietă... produce tot felul de simptome, de la vomă până la... Şi după aceea, pare că te pişi sânge." 
    - susţinerea independenței ţinutului secuiesc: 

    "Să înţelegem că maghiarii, mai ales secuii, trăiesc în ţara aia de vreo mie de ani. Aia este din multe puncte de vedere, politiceşte vorbind, ţara lor. Ei au tot dreptul să aibă o republică, cu steag, cu parlament, cu legi, cu bani şi ambasadă."


   Ei, ce spuneţi de ce ambasador are România (şi pe deasupra şi consilier prezidenţial)?

marți, 14 iunie 2011

PDL scrie cum îi dictează UDMR...

   UPDATE: Tamas Sandor (UDMR), şeful Consiliului Judeţean Covasna, despre „nesupunerea civică”: „În prima fază, ieşim în stradă fără arme. Apoi o să vedem”.
   Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut" şi avertizează că, dacă PDL va insista pe acest proiect, guvernul va rămâne fără majoritate în Parlament.
      "Nu ştiu dacă PDL şi premierul Emil Boc doresc să-şi asume răspunderea. Fără o susţinere în coaliţie, nu va avea majoritate în Parlament. Fără o majoritate în Parlament, nu există Guvern. Lucrurile sunt foarte clare. Încă nu ştiu dacă va insista PDL pe acest proiect cu opt regiuni transformate în opt judeţe, dar, să fie clar, nu va exista o susţinere din partea noastră pe un astfel de proiect. Dacă PDL vine să insiste cu asumarea răspunderii, nu va exista susţinerea noastră şi dacă nu există susţinere nici coaliţia nu funcţionează, dar nu vreau să intru în speculaţii." a precizat Kelemen Hunor.
    Preşedintele UDMR şi-a exprimat uimirea, în contextul dezbaterilor din România privind reorganizarea administrativ-teritorială, faţă de lipsa oricărei reacţii pe această temă din partea Guvernului Ungariei: "Deocamdată nu ne-a întrebat nimeni nimic. Nu ştiu dacă Guvernul Ungariei este interesat de acest proiect sau are o poziţie. M-am şi mirat un pic pentru că ei, în astfel de chestiuni care privesc viitorul comunităţii maghiare din România, reacţionează, dar până acum nu au reacţionat", a conchis Kelemen Hunor. (gandul.info)
                                                           (Kelemen Hunor)
    Ce înțelegem de aici?
    În realitate, udemeriștii nu-și bat joc doar de PDL, ci de toți românii. De PDL și-au mai bătut joc și alții, însă, atunci când bătaia de joc devine o problemă națională, ar trebui luate niște decizii pe măsură. Dar cine să le ia? Cei care o fac pe patrioții fluturând harta cu 8 superjudețe și, când latră udemeriștii, fug ca potârnichele? Cei care reduc democrația la asumarea răspunderii? Cei care mimează lupta pentru interesul național, dar, în realitate, umblă doar după interese personale?  
   Nenea Kelemen Hunor (dacă ne uităm la poză, merge şi "badea") nu numai că își permite să dicteze pedeliștilor modalitatea de realizare a regionalizării, dar mai așteaptă și reacții din Ungaria. Auziți la el... este un pic mirat că cei din Ungaria nu iau atitudine... Atitudinea, în mod normal, ar trebui să vină din interior, nu din exterior... Numai că interiorul doarme și se complace în telenovele.

duminică, 12 iunie 2011

Un blogger pro-PDL - consilier al ministrului Muncii (Lăzăroiu)

     Proaspăt instalat la Ministerul Muncii, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a făcut primul act de asistenţă socială. Nu a mărit nici pensiile, nici salariile, ci l-a milostivit cu o leafă de consilier personal pe unul dintre bloggerii portocalii care întreţine platforma on line de propagandă pro-prezidenţială "Madame Blogary”. Este vorba despre Mihai Valentin Axinte (http://bleen.ro/usi-de-garaj), unul dintre cei mai aprigi fani ai lui Traian Băsescu din mediul online, cunoscut în blogosferă drept Bleen (www.bleen.ro).
    Acesta a anunţat pe "Madame Blogary” în această dimineaţă că a primit prin sms oferta de a fi consilier personal al ministrului Muncii. "Sîmbătă am primit un sms de la Sebastian Lăzăroiu: "Vreau să te iau consilier. Te bagi?". M-am băgat, după o zi de gîndire. Adevărul e că mă hotărâsem aproape instantaneu”, scrie Bleen, care precizează că începând de ieri, 9 iunie 2011, este consilier personal al Ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu.
  Alte precizări ale consilierului:
  "Pentru cei care o vor da cu tinichigiul şi vînzătorul de uşi de garaj, ţin să specific că am lucrat cîţiva ani în domeniul asistenţei sociale, în administraţia publică, şi nu oriunde, ci în sectorul 5, adică în Ferentari, Rahova, Sălaj, Măgurele, Alexandria, Ghencea, Giurgiului. Şi, chiar mai rău, am şi studii în domeniu, deşi, fie vorba între noi, nu mi-au ajutat la absolut nimic, am trecut prin facultate ca gîsca prin apă.", mai explică propagandistul prezidenţial." (jurnalul.ro)
                                                              (Ministrul Muncii)
  Concluzii: Uite ce face blogul din om! Consilier de ministru! Se vede clar că Sebastian Lăzăroiu a citit multe poveşti cu Albă ca Zăpada, căci unii pitici au reuşit să pătrundă chiar în gândirea sa. Că proaspătul consilier al său vinde uşi de garaje nu este o ruşine, ciudată este însă declaraţia acestuia despre modul în care a făcut facultatea: "am trecut prin facultate ca gîsca prin apă". Din două una: ori este un geniu şi a plutit pe apa cursurilor, ori nu prea a fost pasionat de facultate şi a plutit pe lângă cursuri. Vorba lui: oricum aceste cursuri nu l-au ajutat. Ce mai înseamnă şcoala azi? E suficient un SMS ca să devii consilier de ministru!?

sâmbătă, 4 iunie 2011

Paleologu: Nu sunt destui Farfuridi în PDL...

   Vice-preşedintele PDL Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, s-a declarat fascinat de personajul Tache Farfuridi din comedia "O scrisoare pierdută", de I.L. Caragiale, şi a menţionat că va susţine "o serie de conferinţe" pe această temă.
    Întrebat dacă în PDL există vreun Farfuridi, fostul ministru al Culturii a răspuns că, "nu sunt destui". "Nu sunt destui Farfuridi în PDL, pentru că Farfuridi este un gânditor politic autentic, este foarte profund. Este un om care se situează pe o linie de gândire ilustră, care pune în centrul reflexiei politice noţiunea de moderaţie, de prudenţă [...]
    Paleologu a făcut referire şi la alegerile pentru preşedinţia PDL, desfăşurate în urmă cu trei săptămâni, la care a candidat şi a pierdut. "Farfuridi este un om de acţiune, care spune 'acum e momentul, să o dăm anonimă'. Nu e soluţia cea mai bună? Credeţi că bileţelele alea erau semnate (n.r. bileţelele care au circulat în timpul alegerilor)? E ceva mult mai profund în Farfuridi decât avem noi impresia. Nu e un simplu imbecil, cum scrie în unele comentarii literare de pe internet, e mai multă substanţă acolo şi Caragiale era conştient". (gandul.info)

    Câteva gânduri:
   Paleologu cred că începe să devieze de la realitate din cauza pipei. Auziţi la el: Farfuridi este un politician profund, autentic, înclinat spre moderaţie. Păi domnul Paleologu îşi dă seama că în PDL nu există politicieni autentici, ci numai personaje incoerente, caricaturale şi încearcă să facă din caricaturi opere de artă...
  Să ne amintim puţin cine este personajul Farfuridi: formează un cuplu comic împreună cu Iordache Brânzovenescu. Viaţa celor două personaje este ordonată doar în aparenţă, în realitate fiind un haos. Sunt predispuşi spre trădare "dacă o cer interesele partidului, dar s-o ştim şi noi". Farfuridi are un discurs incoerent, aberant şi trăieşte o mare dramă: nu are acces la jocul politic din culise, pe care-l intuieşte, dar în zadar... deciziile sunt luate dincolo de el (cum sunt luate şi astăzi, nu?).
   Dacă ne luăm după adevăratele trăsături ale lui Farfuridi (prezentate mai sus), ţin să îl contrazic pe Theodor Paleologu. În PDL există destui Farfuridi, îl vedem des şi pe Agamiţă Dandanache, o zărim mai mereu şi pe Zoe Trahanache... Asta este adevărata scenă politică! Cu puţini oameni autentici, dar cu mulţi demagogi, şantajişti, trădători, amante şi... cu un naiv, Theodor Paleologu.

 P.S.1: De când citeşte Theodor Paleologu comentarii literare de pe internet?
 P.S. 2: Singura chestie pe care a nimerit-o Paleologu în legătură cu Farfuridi e depeşa anonimă... aia are legătură şi cu piesa lui Caragiale şi cu scena noastră politică.
  

vineri, 3 iunie 2011

Sebastian Lăzăroiu reloaded - noul ministru al Muncii !!!

    Vă aduceți aminte de domnul Lăzăroiu, nu? Cel preocupat de partidul Albă ca Zăpada... Bun... 

   Cu vreo lună în urmă, dintr-un decret prezidenţial, apărut pe site-ul instituţiei aflăm: "Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat joi, 28 aprilie a.c., decretul de eliberare din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Sebastian-Laurenţiu Lăzăroiu." Mais qu'est-ce que c'est ca? Ei, auziţi aci motivaţia plecării din funcţie a lui Lăzăroiu: "Sunt conştient că există anumite constrângeri instituţionale fireşti în formularea publică a unor analize politice din poziţia de consilier prezidenţial. Nu vreau ca analizele politice pe care le fac să fie asociate instituţiei prezidenţiale". Adică omu' voia să fie analist de desene animate (analiza partide ca Albă ca Zăpada, Fetiţa cu chibriturile, Scufiţa Roşie etc.) şi instituţia la care lucra nu-i permitea o astfel de libertate. Uite-acum ce libertate a dobândit... şefia Ministerului Muncii. 
   Şi acum guri pline de o deontolgie răsuflată şi animate de o patimă oarbă vor începe: "Da, acum reforma Muncii va reveni pe calea normală. Lăzăroiu nu are culoare politică, e un specialist... care vine din sfera societăţii civile" etc. etc. etc.
    Nu o mai lungesc...Concluzia: De azi înainte, Ministerul Muncii va fi o lume de poveste!

   P.S.1: Pe 18 februarie 2011, la TVR1, Lăzăroiu spunea despre Boc că e un premier erodat şi că ar trebui să plece.
  P.S.2.: Sebastian Lăzăroiu a fost unul dintre cei care au condus campania prezidenţială a lui Traian Băsescu din 2009.

joi, 2 iunie 2011

Boc joacă pe iPad Angry Birds...

     Prezent într-o emisiune televizată, premierul Emil Boc a vorbit despre gadgetul său, tableta iPad de la Apple, pe care a precizat că a cumpărat-o "din fonduri personale, nu din fonduri guvernamentale". Întrebat dacă are jocuri pe tabletă, Boc a răspuns că are doar unul, Angry Birds. "Îl joc cu fetele mele, de Crăciun", a precizat premierul. (gandul.info)
  Dacă ar juca numai Angry Birds nu ar fi o mare nenorocire, dar el se joacă cu destinele oamenilor... Unii se joacă, alții joacă cum li se cântă. 
   Realitatea e că multora dintre noi nu le mai arde de joacă...

miercuri, 1 iunie 2011

Videanu: "Nimic nu e mai important pentru mine acum ca afacerea mea"

    Fostul ministru spune că ar refuza şi postul de premier. Adriean Videanu a declarat că retragerea sa din prima linie a conducerii PDL se datorează implicării în dezvoltarea unei oportunităţi de afaceri, la care nu ar renunţa nici pentru funcţia de premier. "Am afacerea mea pe care vreau s-o dezvolt în momentul de faţă şi am oportunitatea...", a spus Videanu, menţionând că afacerea în curs de dezvoltare este "foarte rentabilă". "Nu voi renunţa niciodată la politică. Expertiza economică a mea şi a echipei mele o voi pune la dispoziţia partidului. (gandul.info)
   Ce spirit  pragmatic! A renunțat la prima linie a partidului pentru a se dedica afacerilor! Dar ce s-a întâmplat? Deodată afacerile trebuie separate de politică? Până acum au mers mână în mână, nu? Sau opulența domnului Videanu nu dă prea bine pentru imaginea partidului?
    Ce spirit altruist! Își pune la dispoziția partidului expertiza... Cred că le-ar face un bine dacă nu și-ar oferi (in)expertiza, că de câte ori a tot anunțat ieșirea din criză, de tot atâtea ori ne-am afundat mai tare...